2008. november 18., kedd

Közönséges hörcsög (cricetus cricetus)


Fontosabb adatok


Testhossz : 20-27cm
Testtömeg: 220-450g

Ivarérettség: 2 ill.2,5 hónapos korban legkorábban
Párzási időszak: áprilistól júliusig
Vemhesség: 16 nap
Alomnagyság: 4-16 utód
Elválasztás: 3hónapos korban

Viselkedés: magányos állatok; bonyolult, föld alatti alagútrendszerben élnek
Táplálék: füvek, magvak, hüvelyes termésűek, rovarok, puhatestűek, apró gerincesek
Élettartam: max.4 év

Előfordulás: Belgium, Altaj- hg; és a Jenyiszej folyó mentén
Státusz: Közép-Európában helyenként veszélyeztetett

Előfordulás
A mezei hörcsögök Európában őshonosak. Eredetileg Közép- és Nyugat-Európában, Belgiumban, Oroszországban és Ázsia nyugati részén is előfordultak, de a modern földművelési technikák mára megtizedelték a hörcsögállományt.Éveken keresztül bundája miatt is vadásztak a hörcsögökre. Emiatt helyenként veszélyeztetett fajnak számít.Bár máig megtalálható füves pusztákon és a mezőgazdasági területeken.

Megjelenés
A hörcsögök zömök testű rágcsálók. Lábaik rendkívül rövidek. Bundájuk alapvetően sárgás-, vörösesbarna színezetű, a hasukon fekete; a vállukon fekete-fehér mintázattal. Néha előfordulhatnak fekete ill. fehér példányok is. Az állatok a tartalékul szolgáló eleséget a pofazacskóikban szállítják, melyeket kézszerűen ügyes mellső lábaikkal ürítenek ki, a járataikba érve.

Életmód
Rendkívüli módon kedvelik a száraz,homokos talajt, melybe a vájatokat és járataikat ássák. Éjszakai állatok, szinte egész évben a föld alatt tartózkodnak, de túlszaporodás esetén nappal is megfigyelhetők. Egész nyáron gyűjtögetnek (fűféléket, lóherét, lucernát, szántóföldi gyomnövényeket, gabonát, virágokat, magvakat, gumókat és esetleg apróbb rovarokat is elfogyaszthatnak). A hideg időszakot egy fűvel bélelt kamrában, téli álomba merülve vészelik át. Ekkor a testhőmérsékletük kb. 4°C-ra süllyed. Néhány naponta felébrednek, hogy a téli raktárkészletből falatozzanak.
A hörcsögök bonyolult földalatti járatrendszerben élnek,amely meglehetősen szerteágazó. Nagysága egyenesen arányos az állat korával, és csak egy hörcsög lakja. (ahol a talaj megengedi több hörcsökkamra is készül, hamis benyomást keltve, hogy egész kolóniát találhatunk itt) Rendszerint külön nyári és téli szállást is építenek az állatok. Területüket mirigyváladékkal jelölik meg, mely akár 8 méteres mélységig húzódhat. Egy átlagos alagútrendszerben 6-8 bejárat és egy vészkijárat is fellelhető. Így veszély esetén könnyen elrejtőzhet az állat. 3féle kamrával találkozhatunk egy hörcsögkotorékban: fűvel/lucernával bélelt hálókamra; éléskamra; "latrina"( téli éléskamra ill. szálláshely)

Szaporodás
A hím és nőstény egyedek is magányos állatok. Csak a párzási időszakban viselik el egymás közelségét. Ez késő tavasszal kezdődik és belenyúlik a nyárba. Ekkor a nőstény kétszer vemhesülhet.(Áprilistól a hímek behatolnak a nőstények járataiba, ahonnan párzás után kizavarják őket) A 16napos vemhességet követően 4-16 kölyök születik az erre a célra létesített fészekkamrában. A hörcsögök gondos anyák, ha veszély fenyegeti az almot, az anyaállat a pofazacskóiba tömködi a kicsiket, vagy állkapcsának fogatlan részében cipeli el őket. A kishörcsögök szemei kéthetes korukban nyílnak ki és szőrzetük is ekkor válik dúsabbá. Az elválasztásuk 3 hónapos korukban történik. Ekkorra már ivarérettek, tehát az év elején született állatoknak a nyár végére már saját kölykeik lehetnek.

Természetes ellenségeik
Kedvelt zsákmányállatai a különféle ragadozómadaraknak (rétisas, kiráysas, héja, bagoly) ill. a rókáknak és görényeknek. A hörcsögök agresszív állatok.Ha megtámadják őket, hátsó lábaikra állnak, felfújják magukat és fogaikat csattogtatják.

Érdekességek
~ a pofazacskó tartalma egészen az állat lapockájáig is érhet
~ egy hörcsög raktárában egy alkalommal 60 kg. eleséget találtak
~ a hörcsögök jó úszók. Levegővel felfújt pofazacskóik állítólag segítik, hogy a víz felszínén maradjon
~ a hörcsögfélék családjához összesen 2000 különböző faj tartozik. (Például a hörcsögfejű egér)